Skip to content

Eerste hulp bij Wtza

Dit jaar is de Wet toetreding zorgaanbieders in werking getreden. De definitie van zorginstelling is vervangen door de definitie van zorgaanbieder. Dit betekent dat het bereik van de wetgeving vergroot is van ongeveer 3.000 instellingen naar pakweg 21.000 zorgaanbieders. Deze wet geldt dus ook voor jouw organisatie!

Wij praten je op deze pagina graag bij over de Wtza. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief! Zo blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op Wtza gebied en voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan. We kunnen je ook ontzorgen op het gebied van de jaarverantwoording. Zo kun jij je zich richten op waar het echt om gaat: zorg verlenen!

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

AAG ontzorgt bij jouw jaarverantwoording

Wij kunnen jou als zorgaanbieder ontzorgen bij het opstellen en indienen van de jaarverantwoording. Wij kennen de regels van de Wtza en hebben ervaren financiële experts in dienst die ervoor zorgen dat je jaarverantwoording goed en tijdig is afgerond. Zo weet je zeker dat je straks voldoet aan alle regels die gelden in jouw specifieke situatie.

Jaarverantwoordingspakket

In dit pakketoverzicht ziet je in één oogopslag wat AAG voor jou kan betekenen bij het opstellen van een jaarverantwoording. Voor ieder pakket geldt dat AAG een jaarverantwoording voor je opstelt die geheel aan de eisen van de Wtza voldoet.

Bereken jouw persoonlijke pakketprijs

Wat is de link tussen AO/IC en Wtza?

Bij een goed werkende AO/IC worden de opbrengsten tijdig, volledig en juist gerealiseerd, gedeclareerd en verantwoord. Hierdoor worden menselijke fouten geminimaliseerd en fraude zoveel mogelijk voorkomen. Bij een goed werkende AO/IC kan de organisatie zelf afwijkingen en risico’s constateren, bijsturen en grip houden op de opbrengsten.

Een onderdeel van de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) is dat iedere zorgaanbieder transparant moet zijn over de financiële bedrijfsvoering. Dit betekent onder andere dat taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden met betrekking tot de financiële bedrijfsvoering (waaronder de zorgopbrengsten) schriftelijk worden vastgelegd. Daarnaast wordt er actief toezicht gehouden door de NZa, waarbij de NZa er ook op let dat de procesbeschrijving actueel is.

Een goed werkende AO/IC is dus belangrijk vanuit wet- en regelgeving, de afgesloten contracten, maar misschien nog wel het belangrijkste voor het goed regelen van het financiële proces bij de zorgaanbieder.

Context: Samen met de Wtza is de Aanpassingswet toetreding zorgaanbieders (Awtza) per 1 januari 2022 in werking getreden. Deze wet maakt aanpassingen in 17 andere zorggerelateerde wetten. De belangrijkste wet waar de Awtza een aanpassing in maakt is de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg). In deze wet is onder meer de jaarverantwoording, eisen aan bedrijfsvoering en het toezicht door de Nza geregeld. Waar wij hier (voor het gemak) spreken over jaarverantwoording Wtza, bedoelen we dus feitelijk jaarverantwoording Wmg.

Search