Over dit artikel

We lezen er vaak over: het belang van onboarding. Je wil dat je nieuwe collega zich welkom voelt in het team en in de organisatie. Veel organisaties geven aandacht aan de komst van een nieuwe medewerker, door het geven van een bloemetje of zelfs door een heel onboarding programma. Waar we vaak niet aan denken is de offboarding van medewerkers. Maar misschien is dat nog wel veel belangrijker?

Wat is offboarding?

Offboarding betreft het totale proces van uitdiensttreding. Het is meestal niet leuk om afscheid te nemen van je medewerker. Of het nu gedwongen of vrijwillig vertrek is: het kost jou als werkgever vaak veel tijd om alles weer op orde te krijgen en om de lege plek in te vullen. Echter kan een goed doordacht offboarding programma ook juist opleveren. Wat dat concreet is en hoe je dat aanpakt, vertellen we in dit artikel.

Het belang van offboarding en de voordelen

Medewerkers die na hun vertrek nog steeds positief zijn over jouw organisatie, zullen nog altijd vertellen over hun positieve ervaringen; bij de nieuwe werkgever, op feestjes of zomaar tegen een bekende in de winkel. Betere mond tot mond reclame of ambassadeurschap dan dat kun je niet hebben. Hoe mooi is het als je ex-medewerker enthousiast kan vertellen over de volledige employee journey binnen jouw organisatie? Naast een prettig onboardingproces en een fijne doorstroom dus ook positieve ervaring met het vertrek! Daarnaast zijn er nog meer voordelen voor jouw organisatie om te focussen op offboarding:

  • De HR afdeling wordt verrijkt met feedback
    De mening van vertrekkende medewerkers kan waardevolle feedback opleveren die de organisatie (op de lange termijn) verder kan helpen. Denk bijvoorbeeld aan de output bij een exitgesprek of enquête waarmee je trends kunt herkennen en kunt bijsturen om betere beslissingen te nemen.
  • Verbetering van de employee journey
    De employee journey, ofwel de medewerkersreis van werving tot aan het vertrek, kent veel belangrijke momenten van aandacht. Eerder schreven we al een artikel waarin werd aangegeven dat medewerkers zich door persoonlijke aandacht meer betrokken voelen bij het werk én beter presteren. De aandacht aan het einde van het dienstverband wordt óók onthouden.
  • De mogelijkheid om terug te keren
    Een medewerker die vrijwillig vertrekt zal na de volgende baan sneller denken aan jouw organisatie en de positieve ervaringen. Bespreek daarom tijdens de offboarding dat een medewerker altijd terug kan komen als dat wenselijk is.

Tips voor offboarding

Wil jij jouw offboarding gestructureerd aanpakken? Denk dan aan de volgende stappen:

Meer weten over offboarding of de employee journey? Neem dan contact op!

Blijf op de hoogte! Meld u aan
voor de AAG Nieuwsbrief.

Aanmelden

Deel dit artikel

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact met mij op!