Over dit artikel

Staatssecretaris Snel van Financiën kondigde onlangs in zijn Fiscale beleidsagenda 2019 aan dat de verhoging van de vrije ruimte WKR wordt opgenomen in het Belastingplan 2020.

Het gaat om de volgende twee maatregelen:

Verhoging vrije ruimte

Er komt een tweeschijvenstelsel in de berekening van de vrije ruimte. De vrije ruimte wordt berekend als 1,7% van de loonsom tot € 400.000 én 1,2% van de resterende loonsom. Hierdoor kunnen werkgevers maximaal € 2.000 (0,5% x € 400.000) extra aan vergoedingen en verstrekkingen in de vrije ruimte van de werkkostenregeling onderbrengen.

Als zij over datzelfde bedrag 80% eindheffing zouden moeten betalen, zou ze dat € 1.600 kosten. Werkgevers die de vrije ruimte regelmatig overschrijden, kunnen dus behoorlijk wat voordeel behalen met de hogere vrije ruimte.

Verklaring omtrent gedrag vrijgesteld

Er komt een extra gerichte vrijstelling voor de VOG. Werkgevers kunnen de kosten voor een verklaring omtrent gedrag (VOG) onbelast aan de werknemer vergoeden zonder dat de vergoeding onder de vrije ruimte valt. Zo’n verklaring is vaak wettelijk verplicht en leidt niet tot een voordeel voor de werknemer. Daarom vinden veel werkgevers het niet logisch dat deze kosten nu onder de vrije ruimte ondergebracht moet worden en valt deze in dit voorstel onder de gerichte vrijstelling.

Het Belastingplan 2020 wordt op Prinsjesdag gepresenteerd.

Blijf op de hoogte! Meld u aan
voor de AAG Nieuwsbrief.

Aanmelden

Deel dit artikel

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact met mij op!

Monique Straver