Over dit artikel

Het ministerie van Sociale Zaken heeft vragen en antwoorden over de Subsidieregeling STAP-budget gepubliceerd. STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie.

  • Met het STAP-budget kan subsidie worden aangevraagd om scholing te financieren. De subsidieregeling STAP-budget vervangt het huidige systeem van fiscale aftrek van scholingskosten. Werkenden en werkzoekenden kunnen vanaf 1 maart 2022 een STAP-budget van maximaal € 1.000 aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Mensen kunnen deze subsidie gebruiken voor een sterkere positie op de arbeidsmarkt.
  • Met het geld uit het STAP-budget kunnen mensen een opleiding, training of cursus volgen.
  • Met het STAP-budget wil de overheid mensen helpen om zich te ontwikkelen tijdens hun loopbaan. Werknemers en werkzoekenden hebben zo meer kansen om hun baan te houden of om een nieuwe baan te vinden.

 

Vanaf 1 maart 2022 kunnen werkenden en werkzoekenden bij UWV het STAP-budget aanvragen. Dit kan per persoon 1 keer per jaar. Als de aanvraag is goedgekeurd, wordt het bedrag betaald aan de opleider.

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) houdt een (scholings)register bij met opleidingen waarvoor mensen het STAP-budget kunnen aanvragen. Een STAP-budget aanvragen kan alleen als de scholingsactiviteiten in het scholingsregister staan.

Tot aan maart 2022 werken UWV en DUO hard aan de voorbereidingen van de invoering van STAP, meldt UWV. Zo maakt de uitvoeringsinstantie een website waar het budget digitaal kan worden aangevraagd. DUO werkt aan een scholingsregister waarin goedgekeurde scholingsactiviteiten worden opgenomen. Op 1 december 2021 start een proefperiode om eventuele knelpunten op te lossen. Die proefperiode duurt tot eind februari, waarna op 1 maart het loket zal kunnen openen bij UWV.

 

Naar de vragen en antwoorden

Blijf op de hoogte! Meld u aan
voor de AAG Nieuwsbrief.

Aanmelden

Deel dit artikel