Over dit artikel

De vierde uitgave van de Nieuwsbrief Loonheffingen 2019 is gepubliceerd door de Belastingdienst. In deze uitgave rectificeert de Belastingdienst de eerdere informatie over het aanvragen van een woonplaatsverklaring en zijn de uurvergoedingen van vrijwilligers toegevoegd.

Woonplaatsverklaring kan toch niet bij de Belastingdienst worden aangevraagd

De Belastingdienst heeft verkeerde informatie gegeven over het aanvragen van een woonplaatsverklaring. Woont een werknemer in Nederland en heeft hij bij de Belastingdienst een woonplaatsverklaring aangevraagd? Dan krijgt de werknemer een brief waarin staat dat de Belastingdienst deze verklaring niet verstrekt.

Om te kunnen bepalen of een werknemer recht heeft op het belastingdeel van de heffingskortingen, moet een werkgever zelf bepalen van welk land de werknemer inwoner is.  In de Nieuwsbrief Loonheffingen 2019 en in het Handboek Loonheffingen 2019 staat dat een werknemer de Belastingdienst om een woonplaatsverklaring kan vragen. Dit klopt niet. In de 4e en laatste uitgave van de ‘Nieuwsbrief Loonheffingen 2019’ is deze foutieve informatie verwijderd.

Hoe bepaalt de werkgever welk land het woonland is?

Het woonland van een werknemer is het land waar het sociale en economische leven zich afspeelt. De werkgever moet zelf beoordelen of het door zijn werknemer aangegeven woonland overeenkomt met de andere gegevens die van hem bekend zijn. Woont de werknemer bijvoorbeeld in het buitenland, gaan zijn kinderen daar naar school en heeft hij daar een bankrekening? Dan is hij geen inwoner van Nederland.

Uurvergoedingen vrijwilligers

De verhoogde maximale uurvergoedingen voor vrijwilligers zijn toegevoegd aan de nieuwsbrief. Tot 22 jaar bedraagt de uurvergoeding € 2,75 per uur en voor vrijwilligers vanaf 22 jaar bedraagt dit € 5,00 per uur.

Download de Nieuwsbrief Loonheffingen 2019 hier

Blijf op de hoogte! Meld u aan
voor de AAG Nieuwsbrief.

Aanmelden

Deel dit artikel

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact met mij op!

Monique Straver
Monique Straver senior payroll consultant
06 51562834
m.straver@aag.nl