Over dit artikel

Als je als adviseur bezig bent met eten & drinken in de zorg, dan krijg je regelmatig de vraag hoe de toekomst er uit ziet. Hoe ziet eten & drinken er in de toekomst uit voor cliënten en patiënten die zorg ontvangen? Een lastige vraag die ik samen met collega Michel van Tilborg wil beantwoorden voor onze relaties binnen de zorg. Dat doen we uiteraard niet alleen, dat doen we samen met marktpartijen én met de verantwoordelijken in de zorg zelf.

Bij binnenkomst valt direct op dat dit een bijzondere plaats is. Veel glas, een groene wand van planten, klinkers op de vloer en een keukenuitgifte waar de verse, plantaardige ingrediënten direct in het oog springen. Als je gaat praten over de toekomst van eten & drinken in de zorg, dan doe je dat op een bijzondere plaats. We zijn te gast bij The Green House in Utrecht. In dit restaurant, urban farm, green hub en stadsterras in één werkt men volgens het principe van circulair. Over alles is goed nagedacht: van gebruik van de materialen in het pand, tot energiegebruik en de menukaart. De menukaart ervaren we als we, na de kennismaking bij aanvang van het evenement ‘toekomst van eten & drinken in de zorg’, direct gaan lunchen.

Bij binnenkomst valt direct op dat dit een bijzondere plaats is.

Henk Voormolen van Albron vertelt mij en de 23 deelnemers uit het hele land alles over de keuzes die zijn gemaakt binnen het concept van The Green House, waar men tegenaan loopt en hoe men in de zorg met circulariteit kan omgaan. Hier liggen enorm veel uitdagingen, alleen al in de voedingsdienst. In de groente- en kruidenkas van het restaurant bespreken de deelnemers die diverse functies bekleden binnen de zorg, maar in alle gevallen met eten & drinken binnen de organisatie te maken hebben, welke rol circulariteit kan krijgen in de zorg.

Jeroen Heijmans, een bekende in de wereld van eten & drinken binnen de zorg, vertelt over zijn missie om eten & drinken een nóg belangrijkere rol te geven. Hij heeft een bijzondere kijk op zorg. In de huidige situatie is de zorg vaak leidend en is eten & drinken als onderdeel van welzijn een ondergeschoven kindje. Jeroen laat ons zien dat het ook anders kan, aan de hand van enkele schrijnende, maar ook een aantal leuke voorbeelden. Hij zoekt hierbij het randje op om te zien waar de deelnemers staan.

In de huidige situatie is de zorg vaak leidend en is eten & drinken als onderdeel van welzijn een ondergeschoven kindje.

Ik heb nog nooit een robotdinosaurus geknuffeld maar bij het zien van de robots die Richard Kuijpers van Smartrobot.solutions mee heeft genomen naar The Green House zwicht ik. Alle robots die Richard meeneemt hebben een praktische toepassing in de zorg en inmiddels ook in de voedingsorganisatie van de zorg. Na het zien van een aantal sprekende voorbeelden én voordelen (en nadelen) brainstormen we met de deelnemers over de mogelijke toepassingen binnen eten & drinken in de zorg.

Ik mag zelf ook nog wat vertellen. Ik prikkel de deelnemers met praktische voorbeelden van toekomstmogelijkheden die ik zie in de zorg: alternatieve grondstoffen zoals zeewier, innovatieve manieren van distributie van maaltijden voor bijvoorbeeld mensen thuis, robotisering in het maaltijdproductieproces en het tegengaan van derving door slimme keuzes in de voedingsorganisatie. Door dit kijkje in de toekomst merk ik dat de deelnemers hier volop mee bezig zijn, ieder op hun eigen manier. Mooi om te zien dat we tijdens dit evenement van elkaar hebben kunnen leren en dat iedereen, na een gezellige borrel, met een rugzakje vol “toekomst” weer huiswaarts gaat.

Met een rugzakje vol “toekomst” weer naar huis.

In 2020 gaan we weer verder met het vormgeven van de toekomst van eten & drinken in de zorg. Er volgen dan nieuwe evenementen waar we u graag verwelkomen om met ons mee te denken.

Deel deze blog

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact met mij op!

Stijn Creemers