Over dit artikel

Hoewel er over ventilatie al veel gezegd en geschreven is en dit niet de heilige graal is om alle coronabesmettingen tegen te gaan, is het voor zorgorganisaties wel zaak om hierin het zekere voor het onzekere te nemen. Oftewel, ‘better safe than sorry’. Nu de besmettingen weer meer en meer toenemen is dit helaas weer actueler dan ooit tevoren.

In de handreikingen voor de zorgsector (van het RIVM en het TNO-expertpanel) wordt met name benadrukt dat er minimaal voldaan moet worden aan de bouwbesluitnormen. U voldoet dus door minimaal de ventilatiecapaciteit vanuit het Bouwbesluit te realiseren. Hierover wordt veel gediscussieerd. Zo pleit de installatiebranchevereniging TVVL voor juist hogere ventilatievouden.

Aanvullend op dit alles, is het met name belangrijk dat de ventilatie effectief is. Zo zijn de ventilatiecapaciteiten slechts een onderlegger en gaat het met name om de effectiviteit hiervan. Dus wordt de gehele ruimte daadwerkelijk gespoeld (locaties toe- en afvoer), werkt een open raam/deur juist positief/negatief, is er in een wintersituatie nog steeds genoeg ventilatie, etc? Kortom, worden alle ruimtes in zijn geheel daadwerkelijk goed ‘schoongespoeld’ met verse lucht?

Neem als zorgorganisatie juist nu het zekere voor het onzekere en zorg dat u genoeg én effectief ventileert met verse lucht. Houd daarnaast al rekening met te nemen maatregelen bij een eventuele besmetting; heeft dit invloed op instellingen van de luchtbehandeling, het liftgebruik, gangdeuren open/dicht, etc? Stel: in vleugel A is een besmetting, verandert dit de instellingen/uitgangspunten wat betreft ventileren in bouwdeel B?

Blijf op de hoogte! Meld u aan
voor de AAG Nieuwsbrief.

Aanmelden

Deel dit artikel

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact met mij op!