Over dit artikel

Al enige tijd is het idee om een kilometerheffing in te voeren voor automobilisten. Autobezitters betalen momenteel wegenbelasting. Dit verschilt wel per auto, maar iemand die met auto X elke dag 100 kilometer rijdt betaalt evenveel wegenbelasting als iemand die maar één keer per maand 20 kilometer rijdt in diezelfde auto. Kortom er wordt niet gekeken hoeveel kilometers iemand rijdt.

Het kabinet wil de huidige motorrijtuigenbelasting hervormen naar een kilometerafhankelijke belasting voor personen- en bestelauto’s. Automobilisten betalen in het nieuwe systeem voor het daadwerkelijk gebruik van de weg en niet langer een vast bedrag voor het bezit van een auto. Automobilisten die weinig rijden, gaan minder betalen dan automobilisten die veel rijden. Het maakt dus niet uit waar of wanneer iemand rijdt. Ook kilometers die in het buitenland gereden zijn, tellen mee.

Voor het heffen van de belasting hoeft alleen te worden geregistreerd hoeveel kilometers een auto jaarlijks rijdt. Hoe de kilometers moeten worden geregistreerd en of deze net als bij de wegenbelasting afhankelijk worden gemaakt van het gewicht en brandstofsoort van de auto moet nog nader onderzocht worden.

Blijf op de hoogte! Meld u aan
voor de AAG Nieuwsbrief.

Aanmelden

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact met mij op!

Monique Straver

Deel dit artikel