Over dit artikel

De gas- en elektraprijzen stijgen de pan uit, waardoor de energierekening van iedere zorgorganisatie flink hoger uitvalt. Vooral zorgorganisaties met een variabel contract zijn de klos, zij betalen gemiddeld 5 (!) keer zoveel als in 2019 voor hun gas en elektra. Ook organisaties die collectief inkopen krijgen vroeg of laat te maken met enorme prijsstijgingen, aangezien de prijzen waarschijnlijk in 2023 verder stijgen. Hoe moet u hier mee omgaan? Gelukkig is subsidie onderweg…

Binnenkort meer nieuws

Hopelijk wordt een deel van de prijsstijging ondervangen in verhoging van de zorgtarieven, maar dit is nog afwachten. Bovendien is het een utopie dat het tarief evenveel wordt verhoogd als de energieprijzen. Het is daarom zaak om de energierekening zelf te laten dalen en dat kan maar op één manier…: verduurzamen. Met deze energieprijzen verdient een duurzaamheidsmaatregel zich vele malen sneller terug. Bovendien is er een subsidie onderweg voor verduurzaming van maatschappelijk vastgoed, waaronder zorgvastgoed. Binnenkort wordt deze officieel naar buiten gebracht, maar waarschijnlijk wordt een deel van de niet-verplichte duurzaamheidsmaatregelen vergoed. Dit gaat al op korte termijn spelen en wordt vaak toegekend op volgorde van binnenkomst. Houd de nieuwskanalen in de gaten en wees voorbereid.

Routekaart Duurzaam Zorgvastgoed

Voorbereiden doet u onder andere door een Routekaart Duurzaam Zorgvastgoed op te stellen, zodat u weet welke duurzaamheidsmaatregelen zinvol zijn, voor welk gebouwen en wanneer. Heeft u al eerder een routekaart opgesteld? Vergeet dan niet de hogere energiekosten en mogelijke subsidie hierin te verwerken, dit heeft namelijk een directe invloed op terugverdientijden.

Hét moment

Naast extra investeren in duurzaamheid om de energierekening te drukken, kunt u ook ‘gratis’ besparen met behulp van Energiemanagement. Het blijkt namelijk dat in zo goed als alle gebouwen 10-20% bespaard kan worden, met precies dezelfde installaties en met behoud van comfort! Dit gebeurt door installaties efficiënter in te regelen en vaak op basis van ‘no cure, no pay’. Oftewel, zonder investeringsrisico aan de voorkant, bespaart u zowel CO2 als kosten aan het eind van het jaar! Blijf dus niet langer afwachten, maar kom zelf in de actiestand. Dit is meer dan ooit hét moment!

Deel dit artikel

Heeft u vragen over verduurzamen? Neem vrijblijvend contact met me op.