Over dit artikel

Op donderdag 19 september jl.vond de AAG-workshopdag voor Fizi en financials in de zorg plaats op de KNVB campus in Zeist. Zo’n 150 financials in de zorg kwamen samen om elkaar te ontmoeten en inspiratie op te doen. Zo vertelde Maarten van der Weijden over het belang van talent, maar maken mensen het verschil door motivatie en doorzettingsvermogen. Er werd in diverse workshops gesproken over zorgvraaggestuurd capaciteit inplannen, de controller als keuze-architect en over de rolling forecast. Ik mocht ook spreken op dit toonaangevende evenement; niet over zaken die van primair belang lijken voor de financial in de zorg, maar dat desondanks toch blijken te zijn.

Ik ben afgelopen zomer drie maanden op reis gegaan in Zuid-Amerika. Een van de – letterlijke – hoogtepunten van mijn reis was het beklimmen van de Chimborazo. Voor degenen die deze (dode) vulkaan niet kennen: dit is de hoogste berg ter wereld. U leest het goed. Gemeten vanaf het middelpunt van de aarde is de Chimborazo bijna 2000 meter hoger dan de Mount Everest. Dit heeft te maken met de bolling van de aarde bij de evenaar. De klim van 22.00u tot 8.00u ’s ochtends de volgende dag was enorm zwaar maar het besef op de top – theoretisch – het dichtst bij de zon te zijn was fenomenaal. De echte uitdaging voor mij kwam echter nog: de afdaling. Ik voelde me niet goed, viel steeds, kon moeilijk opstaan en was enorm chagrijnig. Later besefte ik me dat het gebrek aan de juiste voeding debet was aan mijn belabberde conditie tijdens de afdaling.

Later besefte ik me dat het gebrek aan de juiste voeding debet was aan mijn belabberde conditie tijdens de afdaling.

Ik was dan ook blij dat mijn medespreker tijdens onze workshop Naomi Brinkmans was. Naomi is sportdiëtist en medeauteur van het boek ‘Scoren met Voeding’. Ze wist mij en de bijna 50 deelnemende financials aan onze workshop haarfijn uit te leggen wat voeding kan bijdragen aan sporters die een prestatie neer moeten zetten of neer hebben gezet en waar men rekening mee dient te houden. Naomi zet haar expertise in voor de topvoetballers van Nederland en schetste handige voorbeelden uit de praktijk voor de aanwezigen.

Vervolgens sloeg ik de brug naar de zorg. Feitelijk ook topsport, als je ziet hoe weinig budget er is voor voeding in de zorg in vergelijking met de kosten voor de voeding van een topsporter. Ook uw cliënten en patiënten zijn topsporters. Zij ervaren dagelijks de zware uitdagingen van lichamelijk en mentaal herstel. We kwamen er achter dat er overeenkomsten zijn tussen voeding voor topsporters en voor cliënten en patiënten. Er is nog veel te ontdekken en bewijzen over de waarde van voeding voor de doelgroep om zodoende de zorgkosten terug te dringen. Wat is belangrijker? Zorg of welzijn? Tijdens de workshop maakten we een uitstapje naar de toekomst en gaf ik een inkijkje in de wereld van morgen: wat eten we in de nabije toekomst, hoe eten we, hoe vaak eten we en wat draagt beleving daaraan bij?

Ook uw cliënten en patiënten zijn topsporters.

Naomi en ik ondervonden dat ook financials in de zorg enorm veel interesse hebben in de waarde van eten en drinken. Zowel vanuit persoonlijk oogpunt van de financial, als vanuit zakelijke beschouwing. Er is immers veel te verbeteren als het gaat om de beleving rondom eten en drinken in de zorg en tegelijkertijd is er veel te besparen. Bijvoorbeeld door het terugdringen van derving en de inzet van technologie en automatisering. Voldoende handvatten om te scoren met voeding!

Deel deze blog

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact met mij op!

Stijn Creemers