Over dit artikel

Of het nu de Olympische winterspelen zijn in Beijng, een robotrestaurant in Japan of een bar in München, robots verlenen steeds vaker hun diensten in de foodservice industrie. Wat soms nog klinkt als science fiction wordt steeds meer werkelijkheid. Hoe zit dat in de zorg?

Van produceren tot serveren, talloze fabrikanten bieden robotoplossingen voor de foodservice-industrie. De redenen voor hun gebruik variëren van personeelstekort en hygiëne tot het verlichten van werknemers van zware, eentonige taken en het oogsten van gewassen. Hieronder noemen we twee voorbeelden.

Cocktailbar met een robotbartender

Voor de grootste cocktailbarketen van Duitsland, Sausalitos, was het personeelstekort in de foodservice-industrie de reden achter de innovatieve nieuwe aanpak. In juni 2022 opende het bedrijf de allereerste robotbar van Duitsland in München. Het uiteindelijke doel is het proces volledig digitaal in te richten; van bestelling tot betaling. In de huidige situatie worden sommige baractiviteiten geautomatiseerd met behulp van robotarmen. Hierdoor werd de werklast van medewerkers vermindert en werd capaciteit vrijgemaakt die elders gebruikt kan worden.

Fastfood van een volledig geautomatiseerde keukenrobot

In november 2021 opende Nala Robotics in Naperville, VS, een restaurant met een volledig geautomatiseerde keuken genaamd One Mean Chicken. Van chicken wings, gebakken filets en sandwiches tot frites en coleslaw, het hele menu wordt door robots bereid. Alle gerechten zijn ter plaatse te bestellen of te laten bezorgen via bijvoorbeeld Uber Eats. Een van de doelen bij het ontwikkelen van deze robotchef was om consistente resultaten te behalen, met andere woorden, elke keer hetzelfde smaakprofiel. Met behulp van beeldverwerking en sensoren worden elke microseconde meer dan 1.200 parameters gecontroleerd.

Nieuwsbrief f

En in de zorg?

In projecten waarbij we zorgorganisaties helpen met de ontwikkeling van een visie op eten & drinken laten we dit soort voorbeelden van robots die ondersteunen ook vaak de revue passeren. Daar wordt vaak wat laconiek op gereageerd; “dit is ver van ons bed en nog niet realistisch in de zorg”. Toch denk ik dat we ook in de zorg op termijn meer wezenlijke ondersteuning van robots gaan zien. Misschien niet de robot in de vorm van een mens, maar denk eens aan het geautomatiseerd in en uit de oven halen van maaltijdcomponenten. Dat kunnen we prima aan een robot overlaten. Of het distribueren van maaltijden door het huis. Ook dat kan een robot prima van ons overnemen. De techniek is er immers al. Dat wil niet zeggen dat de rol van de foodprofessional binnen de zorg verdwijnt, maar juist dat die professional zich kan bezighouden met belangrijke zaken zoals het garneren en portioneren of het bedienen van bewoners en gasten. De noodzaak van interactie tussen mensen zal, zeker in de zorg, niet verdwijnen.

Robotarm

Obi is een robotarm die voedsel naar de mond van een cliënt kan brengen. Voor mensen met een beperkte arm- en handfunctie kan dit een uitkomst zijn. Zij kunnen hierdoor makkelijker zelf beslissen wat, wanneer en hoe snel zij willen eten. Dit omdat zij niet langer afhankelijk zijn van de hulp van een zorgprofessional.

Innoveren

Dat maakt ineens dat robottechniek veel interessanter is en in de huidige krapte op de arbeidsmarkt een wezenlijke bijdrage kan leveren. Ik ben benieuwd of uw organisatie op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen en of innovatie op de agenda staat. Het kan u veel opleveren. In dat kader; op woensdagmiddag 12 oktober organiseren Roger Boersma, strateeg en conceptontwikkelaar en schrijver van het boek ‘De Nuchtere Visionair’ en Stijn Creemers, facilitair adviseur en expert op voedingsgebied in de zorg een masterclass innovatie. U bent van harte uitgenodigd om deel te nemen en aan de slag te gaan met innovatie binnen uw organisatie. Kijk hier voor meer informatie en om u in te schrijven.

Blijf op de hoogte! Meld u aan
voor de AAG Nieuwsbrief.

Aanmelden

Meer informatie over de masterclass innovatie? Neem contact op met mij!