Over dit artikel

Als gevolg van de coronacrisis heeft de overheid een aantal coronamaatregelen genomen. Een van deze maatregelen is dat een vaste reiskostenvergoeding die is overeengekomen vóór 13 maart 2020 belastingvrij mag worden doorbetaald, ook als de werknemer thuiswerkt. Deze tijdelijke goedkeuring vervalt echter op 1 januari 2021.

Vanaf die datum mogen alleen daadwerkelijke reisdagen nog belastingvrij vergoed worden tot een bedrag van maximaal 19 cent per kilometer. Meer vergoeden mag natuurlijk ook, maar dan moeten over het meerdere wel loonheffingen worden ingehouden. Voor veel werknemers zal dit betekenen dat er géén sprake meer is van een vaste reiskostenvergoeding. Er moet namelijk weer worden voldaan aan de 36-weken of 128-dagen-eis. Alleen als de werknemer 36 weken per jaar of 128 dagen per jaar naar een vaste werkplek reist, mag een vaste reiskostenvergoeding worden betaald. Voldoet de werknemer niet aan deze eis? Dan zal op basis van declaratie of nacalculatie moeten worden vergoed.

Heeft u als werkgever de reiskosten in 2020 door laten lopen? Dan moet u het reispatroon per 1 januari 2021 opnieuw in kaart brengen. Hoeveel dagen komt de werknemer nog naar kantoor vanaf die datum? Zijn er inmiddels vaste thuiswerkdagen? Leg deze afspraken vast.

Blijf op de hoogte! Meld u aan
voor de AAG Nieuwsbrief.

Aanmelden

Deel dit artikel

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact met mij op!

Monique Straver