Over dit artikel

De complexe wet- en regelgeving zorgt er soms voor dat er veel tijd aan administratieve taken besteed wordt. Tijd, die beter aan zorg voor cliënten besteed kan worden. Om de wijkverpleegkundige handvatten te bieden in het doolhof van de complexe wet- en regelgeving heeft AAG de ‘Registratiewijzer Wijkverpleegkundige’ opgesteld. Dit document helpt de wijkverpleegkundige om helder te krijgen welke administratieve handelingen van hem/haar verwacht worden.

Een tijdige zorgregistratie is van essentieel belang voor de financiële zekerheid van een zorgorganisatie. De verantwoordelijkheid hiervoor komt vaak bij de cliëntadministratie terecht. De praktijk laat zien dat zij monitoren dat alle cliënten over een geldige beschikking of toewijzing beschikken, dat wijzigingen in wet- en regelgeving door hen in de gaten worden gehouden en dat de nodige productiecontroles worden uitgevoerd. Toch speelt ook de wijkverpleegkundige hierin een onmisbare rol. Zij hebben het cliëntcontact en weten welke zorg er geleverd wordt. Een belangrijk, maar ook complex samenspel.

Zoveel mogelijk tijd naar het leveren van zorg

Want simpel is het zorgstelsel niet en het is dan ook niet meer dan logisch dat een wijkverpleegkundige voornamelijk goed voor de cliënten wil zorgen, en niet zit te wachten op onnodige administratie. Dit is kostbare tijd. Tijd die uiteraard beter aan de zorg besteed kan worden. Om alles nog complexer te maken, zijn de gestelde administratieve eisen ook nog eens verschillend per financieringsvorm. Een cliënt met een toewijzing vanuit de Wlz vereist bijvoorbeeld weer andere administratieve handelingen dan een cliënt die vanuit de Zorgverzekeringswet vergoed wordt.

Ons doel

Het doel van deze Registratiewijzer is de wijkverpleegkundige tijd te laten besparen door snel op te kunnen zoeken wat er moet gebeuren voor een goede registratie en dossiervoering. Dit zodat de geleverde zorg gedeclareerd kan worden en er geen onnodige tijd in de administratie wordt gestopt. Tijd, die naar de zorg kan gaan.

Download het document hier

De registratiewijzer voor de wijkverpleegkundige is hieronder te downloaden. Ook kunt u de link doorsturen naar uw wijkverpleegkundigen. Roept deze registratiewijzer nog vragen op? Neem dan contact met ons op.

Download de Registratiewijzer Wijkverpleegkundige 2020 (PDF, 1.83 Mb)

Wellicht ook interessant voor u: de Registratiewijzer Specialist Ouderengeneeskundige!

Blijf op de hoogte! Meld u aan
voor de AAG Nieuwsbrief.

Aanmelden

Deel dit artikel

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact met mij op!