Over dit artikel

Alle informatie gebundeld in 28 pagina’s

‘De scheiding wonen en zorg dateert al van 2013. Daarover is inmiddels toch wel alles duidelijk. Alle vragen zijn nu wel zo’n beetje gesteld – en beantwoord. Je hoeft daar nu echt niet meer mee bezig te zijn.’ Dat horen we bij AAG nogal eens. Het tegendeel is waar: het aantal vragen rondom de verhuur van zorgwoningen is groot. Daarmee worden Laura Vierveijzer, adviseur bij AAG, en ActiZ regelmatig geconfronteerd.

“Er zijn veel vragen over de verhuur van woningen, over wet- en regelgeving, maar ook over regels die andere bestuursorganen stellen; de gemeente of woningbouwcorporatie bijvoorbeeld. Hoe organiseer je dat en waar moet je op letten? ActiZ heeft ons daarom verzocht een magazine op te stellen waarin op veel gestelde vragen een antwoord wordt gegeven. Vanwege de vele juridische aspecten hebben we onze samenwerkingspartner De Advocaten van Van Riet – in de persoon van Dennis Reijnders – gevraagd om die specifieke onderwerpen te belichten. Het magazine is er nu: ‘Huurbeleid zorgorganisaties; een handreiking’. Daarmee kunnen we veel zorgorganisatie een eind op weg helpen.”

Kennis gevraagd

Een korte terugblik: tot 1 januari 2019 konden zorgorganisaties met al hun vragen terecht bij het Kenniscentrum Wonen en Zorg van de initiatiefnemers Aedes en ActiZ. Het Kenniscentrum bestaat niet meer, maar de ontwikkelingen zijn doorgegaan. “Er zijn zo veel dingen waar je als zorgbestuurders rekening mee moet houden”, zegt Laura. “Het kost veel tijd en moeite om je in die vraagstukken te verdiepen, maar de verhuur van je zorgwoningen moet wél goed geregeld zijn. Niemand zit te wachten op imagoschade. Tegelijkertijd zijn verhuur-vraagstukken niet de core business van de gemiddelde zorgbestuurder. Je krijgt het meestal gewoon ‘op je bord’. Dat is ook de reden dat ik – ondanks het feit dat wonen en zorg al enige tijd gescheiden zijn – nog altijd een aantal zorgorganisaties begeleid bij hun huurbeleid. Samen met ActiZ hebben we de onderwerpen voor het magazine bepaald.”

Zelf doen?

Zorgorganisaties hebben allerlei redenen om zorgwoningen te gaan verhuren. Bijvoorbeeld om leegstand in de instelling te voorkómen, maar ook omdat het aantrekkelijk kan zijn voor de doelgroep om geclusterde woonvormen aan te bieden. Laura: “En dan komen ze erachter dat er veel vastzit aan de verhuur van woningen. Tal van vragen gaan over het onderwerp hoe om te gaan met intermediaire verhuur. Die ontstaat op het moment dat een woningcorporatie eigenaar van het vastgoed is, en regelgeving vanuit de Woningwet ook voor de zorgorganisatie van toepassing is.”

Overzichtelijke informatie

Het magazine is overzichtelijk ingedeeld in hoofdstukken met linkjes die de lezer direct naar meer informatie leiden. De rollen van de gemeente, de vastgoedeigenaar, het College Sanering Zorginstellingen, de belastingdienst en de wetgever komen allemaal aan bod. De praktijkvoorbeelden geven wat ‘lucht’ aan de tekst, en maken ook duidelijk hoe anderen met de uitdaging zijn omgegaan.
Het online magazine is via de ActiZ-website voor leden beschikbaar of via AAG te downloaden.

Blijf op de hoogte! Meld u aan
voor de AAG Nieuwsbrief.

Aanmelden

Download hier het online magazine ‘Huurbeleid zorgorganisaties’ dat AAG in opdracht van ActiZ heeft opgesteld.

Download (PDF, 5.78 Mb)

Deel dit artikel

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact met mij op!