Over dit artikel

Tijdens hun werkzaamheden komen onze onderhoudsinspecteurs op plaatsen waar publiek en cliënten over het algemeen niet komen. Dat we daar soms bijzondere ontdekkingen doen, zal u misschien niet verbazen. Dat we soms op plaatsen komen waar alleen het personeel komt, is ook logisch. Het doel van ons bezoek is uiteraard het in kaart brengen van de staat van onderhoud en specifieke gebreken van het zorgvastgoed. En sommige gebreken zijn de moeite waard om te delen met een goed verhaal.

Sedumdaken

Sedumdaken worden tegenwoordig veel toegepast. Maar wist u dat ze al veel langer bestaan? Onderstaande foto van een gebouw uit de jaren 70 toont aan dat men toen al groene daken toepaste.

Dat dit geen uitzondering is, toont de volgende foto aan.

Het garagedak heeft uiteraard veel uitstraling met een mooi groen dak. Omwonenden waarderen dit groene dak zeker meer dan het grind eronder. Maar, alle gekheid op een stokje, als gevolg van gebrekkig onderhoud vervuilt hier de ballastlaag. Hierdoor komt de afwatering van het dak in gevaar, omdat hemelwater te langzaam door de vervuilde laag bij de afvoer komt. In combinatie met het extra gewicht van water en nat mos kan dit leiden tot overmatig doorbuigen van de constructie. Het water dat op het dak blijft staan, kan vervolgens leiden tot lekkages bij opstanden en lichtkoepels.

Brandveiligheid

Een ander veel voorkomende situatie heeft betrekking op brandveiligheid. Het is bekend dat de compartimentering van een zorggebouw op orde moet zijn. Bij het opknappen van het gebouw wordt soms echter de kelder vergeten. Als daar de compartimentering niet op orde is, heeft de compartimentering op de begane grond en verdiepingen geen effect.

Onderstaande foto behoeft waarschijnlijk geen toelichting. Het kozijn en deur voldoen niet aan de eisen van brand- en rookdichtheid.

Als de brand- en rookdichtheid van een vloer onvoldoende zijn, worden soms tijdelijke voorzieningen getroffen zoals hieronder.

Vluchtwegen

En als men dan moet vluchten, is het prettig als de vluchtweg veilig is en vrij van obstakels. Onderstaande situatie laat zien dat de vluchtweg weliswaar vrij is van obstakels, maar door afgebroken treden een gevaar voor vluchtende bewoners. Door roestende wapening is de neus van de trede afgebroken.

Sommige gebreken zijn bekend, maar veel van deze gebreken verrasten de eigenaren, die in de veronderstelling waren dat het gebouw ondanks beperkt onderhoud in ieder geval veilig was.

Een objectieve blik

Waarom delen we dit artikel vraagt u zich nu af? Uiteraard niet om klanten in verlegenheid te brengen, maar om u te laten zien dat vreemde ogen een ander licht kunnen schijnen. Noem het bedrijfsblindheid of werkdruk, soms zien medewerkers dingen over het hoofd of maken onbewust keuzes met grote gevolgen.

Met een onderhoudsinspectie door een onafhankelijk inspecteur, kunt u deze gevolgen voorkomen.

Blijf op de hoogte! Meld u aan
voor de AAG Nieuwsbrief.

Aanmelden

Deel dit artikel

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact met mij op!