Over dit artikel

Hoge energieprijzen, CO2 uitstoot, verduurzamen, krapte op de arbeidsmarkt, werk en privé in balans: allemaal termen die we tegenkomen in ons dagelijks leven. Wat kun je hier als werkgever mee?

Met de krapte op de arbeidsmarkt is het steeds belangrijker om goede werknemers te vinden en behouden. Eén van de middelen om je mensen binnen te halen en te behouden, zijn eigentijdse secundaire arbeidsvoorwaarden. Uitgebreide secundaire arbeidsvoorwaarden, waarbij gedacht wordt aan actuele maatschappelijke thema’s, maken jou als werkgever onderscheidend en hebben een positieve invloed op jouw imago. Geef in je wervingstekst of -video dan ook specifiek aan welke secundaire arbeidsvoorwaarden je hebt, want dit kan je helpen om medewerkers binnen te halen.

Welke secundaire arbeidsvoorwaarden dan?

We kennen allemaal de gangbare secundaire arbeidsvoorwaarden zoals fiets van de zaak, uitruilen van reiskostenvergoeding, pc regeling, lidmaatschap vakbond, enz., maar er is veel meer mogelijk binnen de grenzen van de WKR.

Heb je ook al eens gedacht aan:

  • (gedeeltelijke) vergoeding studiekosten van een kind
  • opstellen van een sportregeling
  • aansluiten bij collectieve inkoop van energie
  • deelname bij één van de leveranciers van maaltijdboxen
  • aanschaf van een boom bij een plaatselijk tuincentrum
  • uitruil voor een weekendje weg
  • bijdrage voor aanschaf van bijvoorbeeld zonnepanelen of warmtepomp.

Consequenties deelname fiscale regelingen

Behalve dat de medewerker een voordeel heeft om het bruto inkomen netto te benutten, is er ook financieel voordeel voor de werkgever. Gebruikmaking van de vrije ruimte binnen de WKR heeft als resultaat lagere werkgeverslasten. Wees bij het opstellen van je diverse regeling wel duidelijk over welke consequenties gebruikmaking van de regeling voor de medewerker heeft.

De vergoeding kan alleen verstrekt worden als de medewerker voldoet aan de (fiscale) regels. Zo geldt dat als een medewerker op deze wijze een belastingvrije vergoeding ontvangt, de kosten niet meer afgetrokken kunnen worden bij de aangifte inkomstenbelasting. Daarnaast kan de inzet van geldbronnen van invloed zijn op toeslagen en uitkeringen van de sociale zekerheidswetten, zoals een WW- of een WIA-uitkering. De inzet wordt in mindering gebracht op het inkomen, waardoor het sociale verzekeringsloon daalt. Als het brutoloon daalt door deelname aan het keuzemodel, daalt ook de hoogte van een eventuele WW/WIA-uitkering.

Een verhoging of verlaging van het sociale verzekeringsloon kan ook gevolgen hebben voor te ontvangen toeslagen, zoals huur- en zorgtoeslag.

Deelname aan het keuzemodel arbeidsvoorwaarden heeft géén gevolgen voor de  pensioenopbouw, mits er een regeling aan deelname ten grondslag ligt.

Kortom: voordelen voor werknemer én werkgever! Laat creativiteit de vrije loop en laat je medewerkers meedenken over wat voor hen belangrijk is. Zo kom je samen tot een aantrekkelijk arbeidsvoorwaardenpakket waarmee je medewerkers kunt binden én behouden.

Blijf op de hoogte! Meld u aan
voor de AAG Nieuwsbrief.

Aanmelden

Meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact met mij op!

Kim Tann
Kim Tann consultant personeelsadministratie
073 6409723
k.tann@aag.nl

Deel dit artikel