Over dit artikel

Het wordt een stuk aantrekkelijker gemaakt om een fiets van de zaak te krijgen, door een versimpeling van de fiscale fietsregeling. De regeling wordt de komende tijd samen met brancheverenigingen uitgewerkt en moet per 1 januari 2020 ingaan. Dit schrijft staatssecretaris Snel van Financiën, mede namens staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat, aan de Tweede Kamer.

Huidige regeling

Een fiets of auto wordt vaak ook privé gebruikt. Mensen moeten voor dit privégebruik belasting betalen over de waarde van het voordeel dat ze genieten. Bij auto’s van de zaak is deze waarde vast te stellen via een forfait, waarmee de gebruiker het privégebruik kan afkopen. Voor een fiets is dit nu niet zo. Fietsers moeten daardoor precies bijhouden hoeveel kilometer zij fietsen voor woon-werkverkeer en hoeveel zij privé fietsen. Van die privékilometers worden zaken als onderhoudskosten, reparaties, verzekeringen en – bij een elektrische fiets – stroomverbruik afgetrokken. Het bedrag dat onderaan de streep overblijft, moeten werkgevers bij het belastbare salaris optellen.

Door deze ingewikkelde regels maken, volgens de branche, medewerkers zeer beperkt gebruik van de fietsregeling, terwijl ruim 700.000 mensen privé gebruikmaken van een auto van de zaak.

Eenvoudiger

Een simpelere regeling via forfaitaire bijtelling maakt dit veel eenvoudiger. De bedoeling is dat de leasefiets naast de auto van de zaak mag worden gebruikt. Juist de combinatie van beide vervoermiddelen kan het voor mensen aantrekkelijker maken om een aantal dagen in de week naar het werk te fietsen, in plaats van met de auto te komen. Hoe hoog de bijtelling voor fietsen wordt, is nog onduidelijk. Met een fietsvriendelijk fiscaal beleid willen de organisaties de regels voor de leasefiets vereenvoudigen. Daarnaast willen ze zo ook aansluiten bij het huidige bijtellingspercentage van 4 procent voor de elektrische auto.

De brancheorganisaties schatten de maatschappelijke voordelen op zo’n 50 miljoen euro per jaar. Dit behelst onder meer besparingen op CO2-uitstoot en minder kosten voor ziekte en verzuim.

Voor meer informatie over de fiscale fietsregeling kunt u de aanbiedingsbrief met antwoorden op Kamervragen downloaden.

Blijf op de hoogte! Meld u aan
voor de AAG Nieuwsbrief.

Aanmelden

Deel dit artikel

Meer weten over de fiscale fietsregeling? Neem contact met mij op!

Monique Straver
Monique Straver senior payroll consultant
06 51562834
m.straver@aag.nl