De vraag naar interim facility management in de zorg neemt toe. Zorgorganisaties vragen ons steeds vaker of we een tijdelijke vacature kunnen invullen. Soms vanwege het vertrek van een facilitair medewerker of als vervanging bij zwangerschapsverlof. Maar vaak ook vanuit de wens om een kwaliteitsslag te maken.

Interim facility management van AAG: tijdelijke focus, langdurig resultaat!

Jelle Tigelaar manager

Koerswijzigingen leiden tot aanpassingen

Veel zorgorganisaties zijn op facilitair vlak fors in beweging. Wanneer een organisatievisie wordt aangescherpt, heeft dat ook invloed op de toekomstvisie van de facilitaire dienstverlening. Het moment voor zorgorganisaties om onze hulp in te schakelen. Een van onze facilitair specialisten begeleidt de organisatie dan bij het bepalen en implementeren van de facilitaire koers. Soms vanuit een consultancy-rol, maar steeds vaker ook op interim-basis. Hierdoor kunnen we snel schakelen met medewerkers van de zorgorganisatie, maar ook met andere collega’s.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Onze specialisten gaan moeiteloos aan de slag in diverse facilitaire functies op verschillende niveaus binnen uw organisatie. Bijvoorbeeld als facilitair projectleider, staffunctionaris of als interim facilitair manager. Maar ook als het gaat om teamleiders horeca, schoonmaak of logistiek bent u bij AAG aan het juiste adres.

Zo kunnen ze bijvoorbeeld:

  • een medewerker vervangen bij ziekte of zwangerschap;
  • een specifiek project uitvoeren rondom uw maaltijden, inkoop, schoonmaak of andere facilitaire diensten;
  • een strategisch facilitair plan opzetten;
  • een (cultuur)verandering binnen uw facilitair bedrijf bewerkstelligen;
  • de facilitaire teams verbinden met de zorgteams.

Een detacheringstraject begint voor ons altijd met een intakegesprek. Op basis van deze informatie bepalen we samen met u welke specialist de beste match is met uw opdracht. Vervolgens is het heel belangrijk om duidelijk de taken af te bakenen. Een facilitaire organisatie aansturen en tevens een transitietraject doorlopen kan gaan wringen. Daarom kijken we goed naar de mogelijke knelpunten die bij zo’n invulling kunnen ontstaan. Indien gewenst zoeken we aan het eind van het traject samen met u een vaste kracht die het stokje van onze specialist kan overnemen.

Een facilitair specialist van AAG:

  • heeft veel kennis en ervaring in de zorgsector;
  • maakt gebruik van andere expertises van AAG;
  • heeft een groot netwerk in de zorgsector.

Benieuwd wat onze klanten over ons zeggen? Bekijk onze referenties hier!

Populaire interim functies

Wat doet een kwartiermaker eigenlijk?

Afhankelijk van de omvang van de vraag doorloopt de kwartiermaker samen met de stakeholders het traject van een strategisch facilitair plan. De fasen van inventarisatie, visievorming, vertaling naar facilitaire concepten én implementatie. Voordeel van deze manier van werken is dat de kwartiermaker in de organisatie zit en daarmee makkelijker de belangrijke stakeholders kan meenemen in de verandering (draagvlak) en tevens de implementatie en borging van de verandering kan realiseren. Doordat de kwartiermaker in de organisatie werkt maar niet onderdeel is van de organisatie, is de kwartiermaker slagvaardig en is de effectuering van de gewenste situatie gegarandeerd.

Kenmerken

De inzet van een kwartiermaker voor een facilitaire optimalisatieslag kenmerkt zich door:

  • inbreng van nieuwe inzichten;
  • snelle betrokkenheid met de belangrijke stakeholders t.a.v. facilitair;
  • inzet van een expert op het brede facilitaire aandachtsgebied;
  • betrokken maar ook afstand waardoor slagvaardig.

Voordelen

  • Kennis en ervaring vanuit succesvolle trajecten wordt ingebracht.
  • Doorbreekt bedrijfsblindheid door inbreng van nieuwe ontwikkelingen en kijkt objectief naar proces en kwaliteit.
  • Denkt bij alles vanuit maximaal toegevoegde waarde voor cliënt en (zorg) medewerker.
  • De implementatie van de verandering verloopt soepel en geleidelijk.
  • Naast kwartiermaker ook een specialist die de facilitaire organisatie aanstuurt.
  • Goede overdracht naar de nieuwe te werven facilitair verantwoordelijke.

Wat doet een (implementatie)manager eigenlijk?

De (implementatie)manager gaat voor u aan de slag met diverse facilitaire (implementatie)trajecten op verschillende niveaus binnen uw organisatie. Bijvoorbeeld met de:

  • implementatie van nieuwe voedingsconcepten;
  • het doorlopen van een facilitair inkooptraject;
  • de inrichting van een integrale serviceorganisatie;
  • het inrichten van een innovatief schoonmaak- of linnenverzorgingsconcept;
  • het verduurzamen van uw facilitaire processen.

Tijdens de implementatie houden wij met alle facetten van de verandering rekening. Zo verdiepen wij bijvoorbeeld de gekozen concepten (in een werkgroep), bepalen wij welke voorzieningen en middelen benodigd zijn, kunnen wij de inkoop regelen, stellen we procedures op en zorgen wij voor de juiste mensen op de juiste plek. Hierbij hebben we ook aandacht voor de menselijke kant; we begeleiden, coachen en ondersteunen uw medewerkers op de werkvloer. Indien nodig zetten we hierbij onze gedragsexperts in.

Wij nemen u het werk uit handen

Wij weten hoeveel er komt kijken bij het managen van een facilitaire afdeling in de zorg. Elke dag heeft u uw handen vol aan het managen van uw medewerkers, het ‘blussen van brandjes’, het accorderen van inkoopfacturen, het plannen van medewerkers, etc. Daarnaast denkt u na over de invulling van de facilitaire onderdelen in de toekomst. Dáár krijgt u energie van! Maar de tijd om datgene wat u heeft bedacht ook te implementeren, daar ontbreekt het vaak aan. Wij helpen u daarbij en gaan samen met u aan de slag.

Meer weten over onze detacheringsmogelijkheden? Neem contact met mij op!