Over dit artikel

Welke inkooptrends voeren dit jaar de boventoon? Die vraag stelt Supply Value elk jaar aan enkele honderden zorgorganisaties. Dit jaar met stip op 1: leveranciersmanagement. Michel van Tilborg, adviseur facilitair & inkoop bij AAG, vertelt over de meerwaarde van leveranciersmanagement voor de zorgorganisatie. Zijn boodschap: het gaat om kwaliteit en service – en om partnerschap. Dan creëer je echte meerwaarde.

Michel: “Steeds meer processen worden geautomatiseerd, zoals signalering van de contractdatum, selectietrajecten, klant- en cliënttevredenheidsenquêtes en dergelijke. Bij leveranciersmanagement is dat niet zo eenvoudig. Dan gaat het er immers om dat je met de leverancier in gesprek gaat, zodat je een beter beeld krijgt van de werkwijze. Hoe presteert de leverancier; worden afspraken nagekomen en – heel belangrijk – zijn de gebruikers tevreden? Uiteindelijk wil je kunnen bepalen in hoeverre prijs en kwaliteit in balans zijn. In de ideale situatie ga je een partnerschap aan met de leverancier, zodat die met je meedenkt over zijn toegevoegde waarde. Het resultaat is dat je optimaal kunt samenwerken, in het belang van de organisatie.”

Zeker in coronatijd

De adviseur constateert dat in deze tijd, waarin alles in het teken staat van het coronavirus, één ding heel duidelijk is geworden: het gaat minder om de laagste prijs dan om de toegevoegde waarde. Én om continuïteit! Michel: “In een aantal gevallen kan het verstandig zijn om – in het kader van die continuïteit – in te zetten op multiple sourcing. Denk maar aan de levering van mondkapjes en andere beschermingsmiddelen.”

Let op wat je koopt, is het devies, zegt Michel: “Het maakt natuurlijk een groot verschil of je langdurige zorg levert aan ouderen of aan gehandicapten. Het begrip ‘langdurig’ verschilt dan nogal. Dus moet je bij de aanschaf van apparatuur heel goed kijken wat de tijdsspanne is waarin je die apparatuur nodig zult hebben. In sommige gevallen loont het om een apparaat aan te schaffen. In andere gevallen zal het – gezien de total cost of ownership – verstandiger zijn om te gaan huren.”

Duidelijkheid door scans

Een externe adviseur kan dingen blootleggen waarvoor de organisatie geen oog (of geen tijd) heeft. Processen waaraan iedereen binnen de organisatie al lang gewend is, blijken dan helemaal niet zo efficiënt te zijn. Het kost veel tijd om uit te zoeken waar het beter kan of welke processen prima geautomatiseerd kunnen worden. Bij kleine organisaties wordt de inkoop ‘erbij gedaan’ door een andere functionaris, wat het nog ingewikkelder maakt.

Michel: “Dan komen wij in beeld. Wij geven een onderbouwd advies, en bijna altijd is er een duidelijk besparingspotentieel (kwalitatief). We bieden een quick scan op inkoop aan, waaruit blijkt op welke wijze geld bespaard kan worden. Onze inkoopscan maakt duidelijk hoe je bepaalde zaken beter kunt organiseren om grip te houden op het inkoopmanagement (kwantitatief).”

Uitbesteden?

“Circa 40 procent van de inkoopkosten is beïnvloedbaar, maar dat klinkt eenvoudiger dan het is. Daarom is het voor veel organisaties verstandig om het inkoopmanagement uit te besteden. Zeker als het in de huidige situatie – door wat voor oorzaak dan ook – niet echt prioriteit heeft. Wij kunnen een complete inkooporganisatie inrichten, die de zorgorganisatie de nodige voordelen kan opleveren. Zo kunnen we duidelijk maken in welke gevallen een aanbestedingsprocedure het meeste voordeel oplevert, maar soms adviseren we ook dat het verstandiger is om afscheid te nemen van een leverancier. Een objectieve adviseur brengt tekortkomingen nu eenmaal sneller aan het licht.”

Blijf op de hoogte! Meld u aan
voor de AAG Nieuwsbrief.

Aanmelden

Deel dit artikel

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact met mij op!

Michel van Tilborg