Over dit artikel

Sinds 1 januari 2019 hebben in principe alleen inwoners van Nederland recht op het belastingdeel van de algemene heffingskorting (zie paragraaf 7.3.7 van het ‘Handboek Loonheffingen 2019’). Maar door belastingverdragen hebben inwoners van België, Aruba en Suriname hier ook recht op. Hierover heeft de Belastingdienst veel vragen gekregen, bijvoorbeeld welke loonbelastingtabel u dan moet gebruiken.

Voor inwoners van België dient u de loonbelastingtabel voor inwoners van een land van de landenkring, en voor inwoners van Aruba of Suriname de loonbelastingtabel voor inwoners van een derde land te gebruiken. In die tabellen is het belastingdeel van de algemene heffingskorting niet verwerkt.

De werknemer kan het belastingdeel van de algemene heffingskorting via zijn aangifte inkomstenbelasting over 2019 terugvragen. Als hij niet zolang wil wachten, kan hij voor 2019 een voorlopige aanslag inkomstenbelasting aanvragen. De werknemer heeft daarover een brief ontvangen van de Belastingdienst.

Let op:

Het lijkt logisch om het belastingdeel van de algemene heffingskorting voor deze groep werknemers via het loon of de uitkering te verrekenen. Maar voor 2019 was het niet meer mogelijk om voor deze werknemers loonbelastingtabellen en rekenregels te ontwikkelen. Verrekent u het belastingdeel van de algemene heffingskorting in 2019 toch via de loonbelasting? Dan loopt u het risico dat u de inhouding verkeerd berekent doordat de juiste tabellen ontbreken. En het zou kunnen dat de werknemer of uitkeringsgerechtigde het belastingdeel van de algemene heffingskorting ten onrechte dubbel krijgt uitbetaald, omdat hij een voorlopige aanslag inkomstenbelasting voor 2019 heeft aangevraagd. Hij moet dan het bedrag dat hij te veel heeft gekregen, via zijn aangifte inkomstenbelasting over 2019 weer terugbetalen.

Voor het belastingjaar van 2020 komen er aparte loonbelastingtabellen voor inwoners van België, Aruba en Suriname. Het belastingdeel van de algemene heffingskorting kan dan wél verrekend worden via het loon of de uitkering. De werknemer kan dit deel niet meer via een voorlopige aanslag inkomstenbelasting krijgen.

Blijf op de hoogte! Meld u aan
voor de AAG Nieuwsbrief.

Aanmelden

Deel dit artikel

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact met mij op!

Monique Straver