Over dit artikel

Jaarlijks worden de huurverhogingstarieven en het woningwaarderingssysteem (WWS) geïndexeerd door de rijksoverheid. De nieuwe percentages en tarieven voor 2021 zijn bekend.

Sociale huurwoningen

Voor 2021 is de huurverhoging voor sociale huurwoningen 0%. Vanaf juli 2021 (geldend tot en met 30 juni 2022) gaat de huur van een sociale huurwoning niet omhoog. Het maakt hierbij niet uit of de verhuurder een woningbouwcorporatie is of een zorgorganisatie. Een huurwoning is sociaal als de huurprijs onder de liberalisatiegrens ligt. Deze is in 2021 €752,33. De aanvangshuur bij start van de huurperiode bepaalt of een woning sociaal is of niet. Een huurverhoging moet altijd twee maanden voordat de nieuwe huur ingaat worden gecommuniceerd. Gaat de huur per 1 juli in, dan moet de communicatie over de nieuwe huurprijs voor 1 mei plaatsvinden.

Vrije sector woningen

Voor de vrije sector woningen, woningen met een aanvangshuurprijs boven de liberalisatiegrens, geldt normaliter geen maximum voor de huurverhoging. Verhuurders bepalen zelf de huur en veelal in het huurcontract wordt het verhogingspercentage afgesproken. In 2021 komt er een maximale huurverhoging van 2,4%, maar er is op dit moment nog niet bekend per wanneer deze ingaat. Bij woningverbeteringen in de vrije sector mag de huurverhoging overigens wel meer dan 2,4% zijn.

Woningwaarderingsstelsel: een praktisch model

Op basis van het woningwaarderingsstelsel (WWS) bepaalt een verhuurder de huurprijs van de woning. Bepaalde kenmerken van de woning leveren een aantal punten op die gekoppeld zijn aan een huurprijs. De huurprijs per punt is voor de periode 2021-2022 begin dit jaar gepubliceerd. Om de huurprijs eenvoudig te berekenen, heeft AAG een WWS-model gemaakt op basis van Excel. Hierin zijn de tarieven voor 2021-2022 inmiddels in verwerkt. Het model is geschikt voor de berekening van de huurprijs voor zowel voor zelfstandige als onzelfstandige woningen. U kunt dit model gratis aanvragen via onderstaande button.

Blijf op de hoogte! Meld u aan
voor de AAG Nieuwsbrief.

Aanmelden

Deel dit artikel

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact met mij op!