Over dit artikel

De Nationale Vitaliteitsweek is weer aangebroken! Van 20 t/m 26 september 2021 wordt extra aandacht besteed aan bewustwording en het belang van vitaliteit voor medewerkers. Maar wat zijn vitale medewerkers, wat kunt u doen om medewerkers vitaal te houden en wat levert het uw organisatie op?!

Wat is een vitale medewerker?

Een vitale medewerker is fysiek en mentaal fit én is veerkrachtig. Het is een bevlogen medewerker die vol passie en plezier werkt, duurzaam goede prestaties levert en bereid is om energie te steken in zijn werk en de organisatie.

Wat kunt u doen voor vitale medewerkers?

Om te beginnen is het van belang om uw medewerkers te stimuleren met een gezond voedingspatroon. Zo kunt u fruitschalen neerzetten bij het koffieapparaat of uw medewerkers een gezonde lunch aanbieden. De mogelijkheid om via uw organisatie voordelig een sportabonnement af te sluiten, kan medewerkers helpen om in beweging te komen. Daarnaast kunt u bootcamps of bedrijfsyoga organiseren. Met de werkkostenregeling kunt u als werkgever onbelaste vergoedingen aan uw medewerkers geven. Het is interessant om dit mee te nemen in uw besluit.

Voor de mentale gezondheid is het van belang aandacht te hebben voor stress en burn-outs, bijvoorbeeld door inspirerende (online) workshops aan te bieden over de preventie ervan. Ruimte voor persoonlijke groei en ontwikkeling worden vaak als belangrijk ervaren. Het kan helpen om hiervoor een coach ter beschikking te stellen. Nu thuiswerken het nieuwe normaal lijkt te worden, is het van belang een ergonomisch verantwoorde thuiswerkplek te faciliteren. Onderzoek de thuiswerkplek van uw medewerkers en help hen aan de benodigde materialen zodat zij thuis prettig kunnen werken. Eerder hebben we ook een whitepaper geschreven over de beleving van thuiswerken waarin praktische tips en tricks terug te vinden zijn.

Ter beloning van de inzet van uw medewerkers kunt u ontspanningsmogelijkheden faciliteren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een stoelmassage op kantoor of aan huis. Met regelmaat een bedrijfsbijeenkomst zoals een (online) bingo of het opsturen van een kleinigheidje zoals een bioscoopbon kan bijdragen aan nóg gelukkigere medewerkers!

Wat levert het uw organisatie op?

Focus op vitaliteit kan zorgen voor gezonde en gelukkige medewerkers. Door hen de kans te bieden mentaal en fysiek energiek, fit en veerkrachtig te worden en te blijven, kan duurzame inzetbaarheid van medewerkers worden gewaarborgd. Bovendien zijn vitale medewerkers vaak productiever, energieker en gemotiveerder om hun werk te doen, en zijn zij vaak beter in samenwerken met collega’s. Met een groot doorzettingsvermogen zijn vitale medewerkers in staat op constructieve wijze mee te veranderen met de continu veranderende werkomgeving.

Dit alles kan bijdragen aan verduurzaming van uw organisatie. Daarnaast zorgt investeren in vitaliteit voor meer werkplezier, een hogere arbeidsproductiviteit en minder ziekteverzuim. Kortom, genoeg redenen om extra aandacht te geven aan de vitaliteit van uw medewerkers!

Blijf op de hoogte! Meld u aan
voor de AAG Nieuwsbrief.

Aanmelden

Deel dit artikel

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact met mij op!

Marlene Snellink consultant personeelsadministratie
06 51381726
m.snellink@aag.nl