Over dit artikel

In deze tijden van onzekerheid en snel veranderende omgevingsfactoren is het juist van belang dat organisaties hun financiële vooruitzichten duidelijk in beeld hebben. We zien in de praktijk dat organisaties hun financiële prognoses op verschillende manieren opstellen, maar zogenaamde rolling forecasts worden slechts beperkt gebruikt. In onze whitepaper ‘Regeren is vooruitzien’ gaan wij in op de vraag hoe een rolling forecast precies werkt en beargumenteren wij waarom u als financial gebaat bent met een goede rolling forecast, zeker nu. Enkele punten van de whitepaper worden hieronder kort uitgelicht.

Besluitvorming

Bij het ondersteunen van bestuurders in hun besluitvorming, zijn betrouwbare financiële inzichten en prognoses van groot belang. Prognoses brengen in beeld met welke kosten, omzet en resultaten de organisatie rekening moet houden. Daarnaast kunnen prognoses gebruikt worden als benchmark voor de realisatie: hebben we gerealiseerd wat we verwacht hadden?

Aannames

Prognoses zijn echter enkel zo goed als de aannames en de data waarop ze gebaseerd zijn. Niet iedere aanname over de toekomst is even realistisch, dus moet u als financial de strekking van uw aannames toetsen. Daarnaast is het belangrijk om u te baseren op de juiste data. De resultaten van de vorige maand zijn niet per definitie een betrouwbaar uitgangspunt in de beslissing wat nú nodig is.

Wat gaat er mis?

In de praktijk gaat het vaak mis door gebruik van tools zonder de juiste informatie en zonder controle van aannames. Een voorbeeld is de eindejaarsverwachting die halverwege het jaar wordt opgesteld. Een veelgebruikte methode om de eindejaarsverwachting te berekenen, is het verdubbelen van de realisatie van het eerste halfjaar. Impliciet wordt dan aangenomen dat de tweede helft van het jaar gemiddeld hetzelfde verloopt als de eerste helft. Natuurlijk is dit niet altijd het geval. Want wat als er een stijgende trend is in het ziekteverzuim en deze zich in het tweede halfjaar doorzet? Worden de kosten van seizoensgebonden, extern personeel goed ingeschat?

Een ander voorbeeld uit de praktijk is de begroting bovenop de realisatie van het eerste halfjaar te plakken. Deze begroting is echter in augustus of september van het jaar ervoor al gemaakt, waardoor tussentijdse veranderingen in prijzen niet altijd zichtbaar zijn. Het is daarom erg belangrijk om een goede keuze te maken voor de juiste tool en methodiek.

Vergelijking van in de praktijk veel gebruikte tools

Om financiële vooruitzichten te maken, worden in de praktijk verschillende tools en daarbij horende methodieken gebruikt. De meest gebruikte tools zetten wij voor u op een rijtje:

In de whitepaper Rolling forecast model: regeren is vooruitzien gaan wij nader in op de voor- en nadelen van deze tools en vertellen wij u meer over de voordelen van een goede rolling forecast.

Blijf op de hoogte! Meld u aan
voor de AAG Nieuwsbrief.

Aanmelden

Deel dit artikel

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact met mij op!