Over dit artikel

Vanuit AAG heb ik al voor veel verschillende opdrachtgevers gewerkt. En die zijn voor ons allemaal bijzonder en waardevol, maar soms ben je als AAG-er gedetacheerd op een plaats waarvan je denkt: dit is toch wel een unieke locatie. Bijvoorbeeld omdat de directe omgeving heel mooi is, omdat je werkt in een bijzonder gebouw of omdat de mensen die je ontmoet een blijvende indruk achterlaten.

Al deze eigenschappen zijn van toepassing op een organisatie waar ik al enige tijd gedetacheerd ben om te ondersteunen in het beheer van het vastgoed: Erfgoedinstelling Julie Postel in Boxmeer.

De opdrachtgever

Erfgoedinstelling Julie Postel is een kerkelijke organisatie die zich profileert als dienstenaanbieder op het gebied van welzijn, vastgoedexploitant en een goede doelen-organisatie. Belangrijk element in de dienstverlening is het leveren van mantelzorg en pastorale diensten aan de zusters van Julie Postel.

Soms ben je als AAG-er gedetacheerd op een plaats waarvan je denkt: dit is toch wel een unieke locatie.

De opdracht

Zoals ik hierboven al benoemde, ondersteun ik Erfgoedinstelling Julie Postel bij het beheer van hun vastgoed. Dat ondersteunen is hier nogal een breed begrip: mijn werkzaamheden omvatten onder andere klachtafhandeling, meerjarenadvies en begeleiding van onderhouds- en verbouwingsprojecten. Graag licht ik twee specifieke, speciale projecten toe.

Buitenschilderwerk kasteel zusters van Julie Postel

Het meeste vastgoed van Erfgoedinstelling Julie Postel bevindt zich op een prachtige locatie aan de rand van Boxmeer. Het oudste stukje vastgoed van de zusters van Julie Postel staat lokaal bekend als kasteel Boxmeer: een monumentaal pand met een unieke historie waarbij in het souterrain het Kasteelmuseum Julie Postel en het gemeentemuseum zijn gevestigd. Dit kasteel is eigendom van Erfgoedinstelling Julie Postel en heeft een beschermde status als rijksmonument. In het kader van planmatig onderhoud moesten met name het stucwerk en de dakkapellen aan de buitenzijde opnieuw worden geschilderd. Deze werkzaamheden heb ik begeleid vanaf offerte tot en met de uitvoering. Het resultaat is dat het kasteel voor de komende jaren er weer goed bij staat.

Verbouwing voormalige stilteruimte en logeerkamer tot kapel

Bij de zusters van Julie Postel leefde al enige tijd de wens om op korte afstand van hun woningen een eigen kapel te hebben. In het nieuwbouwgedeelte van het vastgoed van de Erfgoedinstelling Julie Postel was al een stilteruimte, maar deze was te klein. Na bestudering van de plattegronden kwamen de zusters tot de conclusie dat doorbraak van de stilteruimte naar de naastgelegen logeerkamer zou moeten leiden tot de gewenste kapel.

Onlangs is deze verbouwing afgerond en beschikken de zusters tot volle tevredenheid over hun gewenste kapel. Voor AAG was de begeleiding van deze verbouwing een plezierige taak, met name door het enthousiasme en het meedenken van de zusters en de goede samenwerking met aannemersbedrijf Cornelissen uit Zeeland. Eén van de mooiste elementen van deze verbouwing is het hergebruik van twee oude eiken deuren uit voormalig vastgoed van de erfgoedinstelling. Achter deze deuren hangt een levensgrote afbeelding van de hoofdvestiging van Julie Postel in Frankrijk. Zo voelen de zusters altijd de nabijheid van deze geliefde locatie.

Deel deze blog

Meer weten over vastgoedbeheer en -onderhoud? Neem contact met mij op!

Herman Vos van Avezathe