Over dit artikel

Het Besluit inkomstenverhouding (IKV) wordt wederom met een jaar uitgesteld. Het besluit legt vast wat een inkomstenverhouding (IKV) is en wanneer deze begint en eindigt.

Het is daarom van belang dat een werkgever informatie rond inkomstenverhoudingen goed in zijn aangifte loonheffingen verwerkt, zodat deze gegevens juist in de polisadministratie terechtkomen. Om de kwaliteit van de polisadministratie te verbeteren, wil het kabinet een precieze definitie van het begrip IKV. Dit begrip moest aanvankelijk gaan gelden vanaf 1 januari 2022, maar is nu wederom uitgesteld tot 1 januari 2026.

Reden voor het uitstel is dit keer niet van vanwege bezwaren rondom complexiteit, maar omdat recent is gebleken dat het UWV op dit moment niet kan garanderen dat het Besluit IKV per 1 januari 2025 kan worden geïmplementeerd. Dit komt door werkzaamheden die het UWV moet verrichten aan ICT-systemen die cruciaal zijn voor onder meer de uitkeringsverstrekking en de toerekening van uitkeringen aan werkgevers. Een deel van deze systemen is verouderd, wat de foutgevoeligheid vergroot.

Aangezien het UWV prioriteit moet geven aan het vervangen van deze systemen blijft er onvoldoende capaciteit over om te garanderen dat het Besluit IKV per 2025 kan worden geïmplementeerd. Uiterlijk rond de zomer van 2023 is een nieuw weegmoment gepland om te bekijken of implementatie van het Besluit IKV per 1 januari 2026 voor het UWV haalbaar is.

Er is al wel een wijzigingsbesluit in voorbereiding dat het opgeven van werkgeversbetalingen op een meer praktische wijze zal regelen in het Besluit IKV. Dit wijzigingsbesluit hoopt Minister Van Gennip van Sociale Zaken binnenkort voor te leggen voor uitvoeringstoetsen en internetconsultatie.

Voor meer informatie klik hier.

Blijf op de hoogte! Meld u aan
voor de AAG Nieuwsbrief.

Aanmelden

Deel dit artikel

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact met mij op!