Over dit artikel

“De Strategische Innovatie Agenda” Een begrip dat je steeds vaker in zorgland tegenkomt en met name in bestuurlijke kringen. Maar wat is innovatie nou eigenlijk? Vaak wordt gedacht aan technologie. Soms aan zogenaamde ‘quick wins’. Anderen hebben het weer over het verbeteren of optimaliseren van bestaande zorgprocessen. Daar zit exact de crux! Het verklaart waarom veel zorgorganisaties worstelen met innovatie én de bijbehorende risico’s. Elk innovatietraject starten wij daarom met een verduidelijkende ‘wat is innovatie’? En belangrijker nog, wat kun je ermee?

Van 100% zekerheid naar beginnen op nul

Innoveren is het invullen van achterliggende behoeftes op een geheel nieuwe manier en binnen een geheel nieuw kader. Innoveren is ook uitdagend en vraagt om de nodige kennis, lef en vrijheden van de betrokkenen én de organisatie. Bij een innovatietraject begin je op nul, terwijl je bij een optimalisatietraject uit gaat van het bestaande, dat dus 100% zekerheid biedt.

Het verschil tussen optimaliseren en innoveren

Behalve de definitie van innovatie, zijn ook het thema en de horizon van het traject van groot belang. Door de juiste uitgangspunten te kiezen, zullen er nieuwe ideeën en oplossingen ontstaan buiten het bestaande kader. De auto was immers ook niet uitgevonden wanneer men het thema paard en wagen had gehanteerd. Het ging hier om mobiliteit! Koppel de juiste verwachtingen aan de juiste termijnen en kijk naar achterliggende behoeftes. En dat precies het verschil tussen optimaliseren en innoveren.

Masterclass Innovatie: 1 december

Wilt u meer weten over het vormgeven van innovatie in uw zorgorganisatie? Schrijf u dan in voor onze masterclass op woensdag 1 december a.s. We nemen u mee in de grondbeginselen van innovatie en maken de vertaling naar wat dit voor uw zorgorganisatie kan betekenen. Kijk hier voor meer informatie over deze masterclass en om u direct in te schrijven.

Blijf op de hoogte! Meld u aan
voor de AAG Nieuwsbrief.

Aanmelden

Deel dit artikel

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact met mij op!