Over dit artikel

Mogelijk geldt er vanaf 1 januari 2020 een bijtelling van 7% op de fiets van de zaak. Hiermee hoopt het kabinet de administratieve werkdruk te verminderen. Of dit echt gaat gelden zullen we weten op Prinsjesdag, wanneer het Belastingplan 2020 wordt gepresenteerd. Bovendien moet het plan voor uitvoering natuurlijk eerst nog goedgekeurd zijn door de Eerste en Tweede Kamer. Vooruitlopend hierop geven we u een beeld van hoe de forfaitaire bijtelling eruit ziet.

De bijtelling op het loon wordt 7% van de aanschaf- of factuurwaarde van de fiets. Als een werknemer een elektrische fiets ter beschikking gesteld krijgt, die ook privé gebruikt mag worden, dan blijft de werkgever eigenaar. Bij een factuurwaarde van € 2.500 moet de werkgever elk jaar (7% x € 2.500) € 175 bij het belaste loon optellen. Per maand komt dat neer op € 14,58.

De werkgever kan de fiets ook vergoeden of verstrekken, zodat de werknemer eigenaar wordt. In dat geval moet de werkgever de waarde van de fiets:

  • óf bij het belaste loon van de medewerker optellen;
  • óf als eindheffingsloon in de vrije ruimte onderbrengen;
  • óf bruteren;
  • óf een renteloze lening voor de aanschaf van de fiets aan de werknemer aanbieden. Deze lost de medewerker dan bijvoorbeeld af met zijn onbelaste reiskostenvergoeding.

Bij uitdiensttreding zal de werknemer, wanneer hij de ter beschikking gestelde fiets wil overnemen, dit moeten voorleggen aan zijn werkgever. In goed overleg is overname dan wellicht mogelijk.

Blijf op de hoogte! Meld u aan
voor de AAG Nieuwsbrief.

Aanmelden

Deel dit artikel

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact met mij op!

Judith Pennings