Over dit artikel
- 19 maart 2020
- Nieuws
- Bram Venhuizen
- Bedrijfsvoering & Financiën
Het coronavirus raakt vrijwel iedere zorgorganisatie. Extra zorg voor patiënten, een hoger ziekteverzuim onder medewerkers en meer kosten voor hygiëneartikelen en andere zaken. Wie betaalt deze rekening?
Op 13 maart publiceerde de NZa op haar website dat er een regeling in de maak is waarbij zorgorganisaties achteraf hun meerkosten (deels) kunnen verhalen. De opzet van deze regeling wordt vergelijkbaar met de bestaande BRMO-regeling (BR20117). Op 23 maart publiceerde ZN op haar website een brief dat er oplossingen worden gezocht voor de langdurige zorg. Daarin worden naast de regeling van de NZa ook oplossingen beloofd in de vorm van compensatie voor omzetderving, continuatie van de bevoorschotting en tijdelijke versoepeling van de verantwoording. Dat klinkt goed, maar wat kunt u daar nu mee?
BRMO staat voor: “Bijzonder resistente micro-organismen: (pathogene) micro-organismen die ongevoelig zijn voor de meest geëigende (dus eerste keus) antibiotica of tegen een combinatie van therapeutisch belangrijke antibiotica en die zonder aanvullende maatregelen tot verspreiding kunnen leiden en vallen onder reikwijdte van de Richtlijn BRMO of als MRSA is aan te merken.”
Binnen deze bestaande regeling worden de volgende kosten wel (deels) vergoed:
Binnen de bestaande regeling worden de volgende kosten niet vergoed:
Deze financiering is een verwijzing naar de belofte van de NZa die in voorgaande alinea’s is toegelicht.
Door het afzeggen van afspraken, uitstel van niet acute zorg, opnamestops, sluiting van dagbestedingslocaties of andere zaken kan de zorgproductie een flinke knauw krijgen die kan oplopen tot tientallen procenten. Uiteraard afhankelijk van uw productiemix en in hoeverre u flexibel bent in het aanbod. Tegelijkertijd leidt het coronavirus juist tot extra zorgproductie in andere vormen, wat de daling kan compenseren. ZN geeft aan dat een eventuele omzetderving wordt vergoed tot 1 juni, waarbij de vergoeding is gebaseerd op het contract of een inschatting ware het dat er geen coronavirus zou zijn geweest. Dit maakt het dus maatwerk voor uw zorgorganisatie.
Zorgkantoren zijn bereid om op dezelfde wijze om te gaan met de continuatie van de bevoorschotting. Daarmee blijft uw liquiditeit op peil.
Het coronavirus legt een groot beslag op de zorgprofessional en leidt soms tot andere werkzaamheden of processen. Daardoor is het goed denkbaar dat reguliere afspraken voor verantwoording niet kunnen worden gevolgd. De NZa en zorgkantoren willen uitgaan van een pragmatisch ingestoken verantwoording over deze crisisperiode.
De NZa streeft ernaar om de regeling voor 1 juli te publiceren. Let dan wel op eventuele afwijkingen tussen de huidige BRMO-regeling en de dan gepubliceerde regeling. ZN streeft naar de zo kortst mogelijke termijn om de regeling uit te werken samen met de betrokken partijen. Houd hiervoor het nieuws in de gaten. Dat doen wij uiteraard ook voor u.
Meer informatie (links naar externe sites)
Blijf op de hoogte! Meld u aan
voor de AAG Nieuwsbrief.
Deel dit artikel