Over dit artikel

Door de coronamaatregelen vragen sommige werkgevers hun medewerkers om vakantiedagen op te nemen omdat er minder werk is en zij op die manier vakantiedagen opmaken. Dit is voor wettelijke vakantiedagen in principe niet toegestaan. De werkgever kan zijn werknemers wel vragen of zij wettelijke vakantiedagen willen opnemen, maar de werknemer mag dit verzoek weigeren. Voor bovenwettelijke dagen kunnen andere afspraken gelden.

De werkgever kan medewerkers wel stimuleren om hun eventueel resterende vakantiedagen van 2019 op te nemen. Kiest de medewerker ervoor om zijn vakantiedagen van 2019 niet tijdig op te nemen en heeft de werkgever hem tijdig en duidelijk geïnformeerd over de vervaltermijn, dan vervallen deze vakantiedagen per 1 juli. Afhankelijk van de cao kunnen hiervoor andere afspraken gelden.

Wanneer een medewerker een verzoek indient om zijn geplande vakantiedagen in te trekken, doordat bijvoorbeeld een geplande reis vanwege het coronavirus niet doorgaat, hoeft de werkgever hier niet op in te gaan. Dit zou betekenen dat de medewerker de goedgekeurde vakantiedagen op dient te nemen. Werkgever en werknemer kunnen natuurlijk wel samen overleggen of er andere mogelijkheden zijn.

Blijf op de hoogte! Meld u aan
voor de AAG Nieuwsbrief.

Aanmelden

Deel dit artikel

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact met mij op!

Monique Straver