De NZa heeft de beleidsregel gepubliceerd waarin de voorwaarden voor vergoeding en wijze van indiening bij de NZa van omzetderving en/of extra kosten als gevolg van de Covid-19 uitbraak zijn vastgesteld. De gehele berekening van de omzetderving binnen de Wlz is uitgebreid. Hiervoor verwijzen wij u naar de beleidsregel. Hieronder zetten wij de meest opvallende zaken voor u op een rij:
Berekening van de omzetderving
- Basis voor berekening omzetderving is de goedgekeurde productie van februari, waarbij er onderscheid gemaakt wordt (een correctie) tussen doordeweekse en niet-doordeweekse prestaties.
- Er blijft in de berekening ook ruimte voor het optellen of aftrekken van zorgaanbieder-specifieke omstandigheden.
- De uitkomst van de omzetderving mag de bovengrens van productieafspraak bij de herschikking in november 2020 niet overschrijden.
- Omzetderving maakt onderdeel uit van de productieafspraken.
Berekening van de extra kosten
- Bij de financiering voor extra kosten wordt er onderscheid gemaakt in personele (zorg- en niet-zorgpersoneel) en materiële kosten. Het gaat bij beide om ‘extra kosten die nodig zijn om de gebruikelijke en (aanvullend) noodzakelijk zorg veilig en verantwoord te leveren’. Bijzonder genoemde extra kosten zijn bouwkosten als gevolg van boeteclausules in gesloten overeenkomsten met bouwondernemers.
- Daarnaast is er ook bij extra kosten ruimte voor het opnemen van zorgaanbieder-specifieke omstandigheden indien daarover overeenstemming bestaat met het zorgkantoor.
- Een belangrijke vermelding voor de V&V-sector is dat pas als het kwaliteitsbudget niet toereikend is voor de vergoeding van de extra kosten, de resterende kosten in aanmerking komen voor vergoeding.
- De extra kosten zijn geen onderdeel van de productieafspraak, deze worden dus niet meegenomen in de herschikking. Hiervoor komt een apart formulier.
De vergoeding voor omzetderving en extra kosten neemt u uiteindelijk op in de vaststelling van de aanvaardbare kosten en worden in het sluittarief in de NZa nacalculatie opgenomen.
Verder is van belang:
- Zorg dat u alles (zowel geleverde als de niet geleverde zorg), voor het einde van het jaar, in één systeem heeft staan. Hiermee maakt u de verantwoording van zowel de geleverde als niet geleverde zorg aan het einde van het jaar eenvoudiger.
- Zorg dat er onderscheid in prestatienaam is voor zorg die u wél en niet geleverd heeft.
- Zorg dat alleen de daadwerkelijk geleverde zorg gedeclareerd wordt middels het berichtenverkeer.
- Zorg dat in de afwezigheidsregistratie een duidelijke reden is aangegeven, zodat er onderscheid gemaakt kan worden tussen uitval als gevolg van corona en uitval als gevolg van andere redenen (bijvoorbeeld een ziekenhuisopname met een andere oorzaak). Indien u dit niet duidelijk aangeeft, kan dit bij de verantwoording voor moeilijkheden zorgen.
- De zorg voor intramurale cliënten wordt gedeclareerd zoals deze bij de cliënt gedeclareerd werd vóórdat de coronamaatregelen in werking gingen.
- Bijvoorbeeld: Een cliënt verblijft bij uw zorgorganisatie met een ZZP excl. dagbesteding. Normaal gesproken neemt deze cliënt dagbesteding bij een andere zorgorganisatie af. Vanwege de corona-uitbraak is deze gesloten en er wordt voor deze cliënt alternatieve dagbesteding bij uw zorgorganisatie op de woning geboden. U declareert ook nu het ZZP excl. dagbesteding, zoals u voorheen ook deed. De dagbesteding die nu in tijden van corona door de verblijfszorgorganisatie geleverd wordt, wordt uiteindelijk middels meerkosten gefinancierd. Dit is ongeacht of de dagbesteding middels ZIN of PGB ingezet wordt.
Bron
- Voor MPT-cliënten is de bedoeling dat zoveel mogelijk de prestatie wordt gedeclareerd die het beste aansluit bij de alternatieve zorg die u levert (er van uitgaande dat u hier ook afspraken voor heeft). We merken echter dat zorgkantoren hier verschillend mee omgaan. Wij willen u daarom adviseren met uw zorgkantoor contact op te nemen over op welke manier de geleverde zorg gedeclareerd moet worden, indien er sprake is van alternatieve zorg.
- Het komt voor dat intramurale cliënten tijdelijk niet in uw zorgorganisatie verblijven uit angst voor corona. Voor deze afwezigheid geldt normale wet- en regelgeving. In geval van intramurale cliënten mag bij afwezigheid vanwege corona dus de eerste twee weken gedeclareerd worden. Daarna moet de declaratie worden stopgezet. Ook telt deze afwezigheid mee in de totale afwezigheid op jaarbasis.
- Wanneer u als zorgorganisatie zorg levert die u normaal gesproken niet levert (omdat een andere zorgaanbieder dat dan doet), registreert u dit wel, maar declareert u niet via het berichtenverkeer. Dit moet later meegenomen worden in de meerkosten.
- Indien u te maken heeft met onderaannemers dan bent u als hoofdaannemer verantwoordelijk voor de compensatie voor de werkelijk gemaakte kosten van de onderaannemer(s). Er wordt verwacht dat u zich beide inspant voor een alternatieve invulling van de zorg die door corona niet geleverd kan worden. Samen moet u mogelijkheden zoeken om de omzetderving te beperken. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik maken van het beschikbare personeel van de onderaannemers.
Bron
Algemene bron