Over dit artikel

De wereld verandert in een snel tempo. We zien bij onze klanten steeds vaker dat recepties sluiten en dat robots de gastvrouwen vervangen. De 3D-foodprinter draagt bij aan de beleving van cliënten op afdelingen kleinschalig wonen. Daarnaast kan een geprint worteltje bovendien helpen bij het oplossen van slikproblemen. Mooie ontwikkelingen, maar gelukkig zal de mens altijd centraal blijven staan in de dienstverlening en helpt de technologie ons.

Dat gebeurt ook met connected cooking, waarbij keukenapparatuur met elkaar verbonden is, kan communiceren en daardoor beter op elkaar aansluit. Zo meldt bijvoorbeeld de oven aan de chef-kok dat de tournedos gebakken kan worden, omdat de aardappelgratin over 5 minuten klaar is. Dit is een mooie uitkomst voor het groeiende probleem van arbeidskrapte in de wereld van eten, drinken en gastvrijheid.

Het draait er in ons werk uiteindelijk ook om dat het schoon is, dat er voldoende aandacht is en vooral ook om aardig te zijn voor elkaar en de klanten.

De tegenhanger van robotisering is dat steeds meer chef-koks en restaurateurs met hun gerechten terug naar de basis gaan. Zij halen hun ingrediënten zoveel mogelijk uit de pure bodem. Ook dit is een goede beweging. Daarom brengen wij thema’s als “van het land op het bord” en “simplify your food” veel bij klanten onder de aandacht. Daarnaast draait het er in ons werk uiteindelijk ook om dat het schoon is, dat er voldoende aandacht is en vooral ook om aardig te zijn voor elkaar en de klanten.

De FCSI EAME 2018 conferentie

Dat, en nog veel meer, waren de centrale onderwerpen tijdens de internationale conferentie voor foodconsultants (FCSI) in de regio Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Maar zelfs ook consultants uit de VS, Australië en Azië waren hier vertegenwoordigd. FCSI is een volledig onafhankelijke vereniging met het doel om de beste foodservice consultants wereldwijd te presenteren en te vertegenwoordigen.

Met als thema “The future of food & hospitality” was het podium dit jaar in Nederland, op het cruiseschip ss Rotterdam. Volgens het verenigingsmotto “We share, we support, we inspire” vonden gedurende deze dagen kennissessies plaats. Topsprekers als Richard Kuijpers, Niek van den Adel, Theodor Falser en professor Fritz-Gerald Schröder kwamen aan het woord. Ook collega Stijn Creemers verzorgde een goed bezochte masterclass over het thema van dit jaar.

Nieuwe kennis om te delen

Zelf hebben we eveneens weer enorm veel kennis opgedaan. Onder andere over de ontwikkelingen op het gebied van eten en drinken in de ouderenzorg in Scandinavische landen en hoe dit eraan toe gaat in Azië. Genoeg nieuwe kennis om weer te delen! Om te beginnen met de aftermovie van dit geslaagde en inspirerende evenement. Bent u benieuwd naar meer? Bekijk de video hier.

Collega Remko van der Graaff is tevens voorzitter van FSCI EAME en trots op het feit hij, samen met zijn FSCI-collega’s, deze internationale conferentie in Nederland heeft kunnen laten plaatsvinden.

Deel deze blog

Meer weten over food en gastvrijheid in de zorg? Neem contact met mij op!

Remko van der Graaff
Remko van der Graaff manager hospitality & facilitair
06 12927109
r.vandergraaff@aag.nl