Over dit artikel

Het coronavirus zorgt wereldwijd voor grote liquiditeitsproblemen bij bedrijven. Maar ook zonder zo’n virus kunnen seizoensinvloeden in uw uitgaven, investeringsuitgaven of veranderingen in uw inkomsten uw liquiditeitssaldo flink beïnvloeden. Hoe gaat u in beeld brengen of uw organisatie de komende periode haar uitgaven kan blijven betalen?

Maak een liquiditeitsprognose…

In ons artikel “Coronavirus: extra geld voor de zorg” geven wij de tip: maak een liquiditeitsprognose. In dat artikel wordt toegelicht wat NZa en ZN beloven om zorgorganisaties te ondersteunen tijdens de coronacrisis. Hoewel ze een indicatie geven over hoe hun steun er uit komt te zien, is er nog niks duidelijk over het definitieve beleid. Bij onzekerheid over inkomsten en in tijden van extra uitgaven is een goede liquiditeitsprognose onmisbaar. Zeker met de jaarlijkse uitbetaling van het vakantiegeld en bijbehorende sociale lasten die eraan komen in mei en juni.

… want inzicht geeft u de mogelijkheid om te sturen

Het is dus, zeker nu, belangrijk dat u in beeld heeft welke inkomsten en uitgaven u verwacht voor de komende 6 tot 18 maanden. Houd de ontwikkelingen regelmatig bij en vorm een beeld van hoe nieuwe maatregelen uw inkomsten en uitgaven beïnvloeden. Dan kunt u sturen als het krap wordt.

Zeven tips om uw liquiditeit te verbeteren

Laat uw liquiditeitsprognose een krap verloop zien? Graag delen wij de volgende tips om uw liquiditeit te bewaken en te verbeteren:

  1. Houd uw bevoorschotting minimaal op peil door tijdig te factureren en zoek overleg met het zorgkantoor/de zorgverzekeraar als uw zorgproductie daalt.
  2. Oriënteer u op extra regelingen of subsidiemogelijkheden om daarmee extra inkomsten te genereren.
  3. Betaal uw crediteuren op de uiterste betaaltermijn van de factuur en bespreek of een verlenging van deze termijn mogelijk is.
  4. Vermijd directe uitgaven door het beperken of uitstellen van materiële kosten en investeringen.
  5. Neem contact op met uw bank om de aflossingen van de leningen tijdelijk op te schorten of uw rekening courant limiet te verhogen.
  6. Doe een beroep op de vriendenstichting van uw zorgorganisatie; wellicht kunnen zij tijdelijk ondersteunen?
  7. Is uw exploitatieresultaat structureel negatief? Dan moet u daar beginnen. Vraag onze experts om met een Quick Scan in kaart te brengen hoe u het huishoudboek van uw zorgorganisatie op orde brengt.

De praktijk: het Liquiditeitsmodel van AAG helpt u verder

Hoe zorgt u voor een goede doorrekening, een snelle bijwerking van uw prognoses en een praktisch overzicht van de uitkomsten hiervan? Het Liquiditeitsmodel van AAG ondersteunt zorgorganisaties bij het maken van hun liquiditeitsprognose. Het model maakt het mogelijk om historische bankmutaties in een handomdraai te categoriseren. Bovendien kunt u in dit model een aparte rubriek aanmaken voor bijvoorbeeld corona-gerelateerde crediteuren. Uiteraard zijn ook uw verwachtingen eenvoudig en eenduidig te verwerken. Het model is opgebouwd in Excel en is daardoor snel onder de knie te krijgen en eenvoudig in gebruik.

Zoals de situatie rondom het coronavirus per dag wordt bekeken, zo kunt u nu zelf dagelijks uw prognoses bijwerken in het model en de inzichten exporteren naar uw managementrapportages.

Direct aan de slag? Bestel het model hier, dan heeft u het binnen enkele dagen in huis.

Blijf op de hoogte! Meld u aan
voor de AAG Nieuwsbrief.

Aanmelden

Deel dit artikel

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact met mij op!