Over dit artikel

De wettelijke mogelijkheid om een bedrag ineens op te nemen als een medewerker met pensioen gaat, is weer uitgesteld.

De behandeling in de Tweede Kamer en de voorbereiding door de pensioenfondsen vergen meer tijd. Waarschijnlijk kunnen werknemers vanaf begin 2024 er voor kiezen om een deel van het opgebouwde pensioen in één keer uit te laten betalen.

Wanneer een werknemer met pensioen gaat kan hij of zij ervoor kiezen een deel van het opgebouwde pensioen in een keer te laten uitbetalen. Dit heet “Bedrag ineens”. Niet heel het opgebouwde pensioen kan in één keer worden opgenomen. Hier zit een maximum aan verbonden van 10% van het pensioen. Uiteraard is minder ook toegestaan. De werknemer mag zelf weten waar hij of zij het geld aan uitgeeft.

De werknemer dient er bij opname wel rekening mee te houden dat de maandelijkse pensioenuitkering omlaag gaat en dat dit gevolgen kan hebben voor eventuele toeslagen , zoals zorgtoeslag of huurtoeslag.

Stopt de werknemer met werken vóór de AOW ingaat? Dan kan hij/zij kiezen voor een hoger pensioen tot aan de AOW-leeftijd. Als hier van sprake is kan de werknemer niet ook nog kiezen voor “Bedrag ineens”. Deze combinatie is volgens de wet niet mogelijk.

Voor meer informatie: klik hier.

Blijf op de hoogte! Meld u aan
voor de AAG Nieuwsbrief.

Aanmelden

Deel dit artikel

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact met mij op!