Over dit artikel

Het vervallen van het jeugd-Lage Inkomensvoordeel (jeugd-LIV) is een van de gevolgen uit het principeakkoord dat het kabinet, de werkgeversorganisaties en de vakbonden hebben gesloten over de hervorming van het pensioenstelsel.

Dit staat o.a. in de Kamerbrief principe akkoord vernieuwing pensioenstelsel en in het Wetsvoorstel-temporisering-verhoging-aow-leeftijd. Daarnaast is ook besloten om het Lage Inkomensvoordeel (LIV) voor volwassen werknemers te beperken. De maatregelen uit het pensioenakkoord kosten veel geld, met name de maatregel “het minder snel laten stijgen van de AOW-leeftijd”.

Het wetsvoorstel is het eerste deel van het pensioenakkoord dat is uitgewerkt tot wetgeving. De AOW-leeftijd blijft in 2020 en 2021 66 jaar en vier maanden. Daarna stijgt de AOW-leeftijd langzamer dan nu is bepaald. Onder de nieuwe regels is de AOW-leeftijd vanaf 2025 aan de levensverwachting gekoppeld. Momenteel geldt nog dat die koppeling al per 2022 gemaakt wordt. Bovendien geldt straks dat bij een stijging van de gemiddelde levensverwachting met een jaar de AOW-leeftijd niet ook met een jaar maar met acht maanden stijgt.

Om dit te kunnen bekostigen wil men het jeugd-LIV per 1-1-2020 gaan halveren en vervolgens per 1-1-2024 afschaffen. Het hoge tarief van het LIV voor volwassen werknemers van maximaal €2.000 wordt per 1-1-2020 verlaagd naar maximaal € 1000 per jaar. Dat moet ongeveer € 200 miljoen opleveren.

Blijf op de hoogte! Meld u aan
voor de AAG Nieuwsbrief.

Aanmelden

Deel dit artikel

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact met mij op!

Monique Straver